Недопущення ящуру у приватних господарствах

Власники корів, кіз, свиней та інших парнокопитних можуть захистити своє поголів’я від ящуру, дотримуючись простих правил біобезпеки. Вірус може передаватися не лише від хворих тварин (тому новопридбану худобу слід утримувати в 30-денному карантині), а й через корми, обладнання, транспорт, одяг, взуття персоналу та навіть повітряним шляхом.

Ящур – це небезпечна вірусна хвороба, спільна для людей і тварин, яка може призвести до вибраковки всього поголів’я. Україна наразі є вільною від ящуру, проте в сусідніх країнах хвороба фіксується, що вимагає посиленої уваги.

У співпраці з європейським проєктом EU4SaferFood створено інфографіку, яка наочно демонструє всі можливі шляхи зараження тварин ящуром.

Якщо у вашому господарстві з’явилися підозрілі симптоми у тварин – негайно повідомте територіальний орган Держпродспоживслужби!

Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук нагадує:

“Збереження статусу України як країни, вільної від ящуру, – спільне завдання всіх власників тварин. Дотримання біозахисних заходів – це запорука здоров’я поголів’я та стабільності тваринництва в країні.”

У разі підозри щодо наявності хвороби у  тварин необхідно негайно повідомити територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому регіоні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються дані ваших коментарів.