Власники корів, кіз, свиней та інших парнокопитних можуть захистити своє поголів’я від ящуру, дотримуючись простих правил біобезпеки. Вірус може передаватися не лише від хворих тварин (тому новопридбану худобу слід утримувати в 30-денному карантині), а й через корми, обладнання, транспорт, одяг, взуття персоналу та навіть повітряним шляхом.
Ящур – це небезпечна вірусна хвороба, спільна для людей і тварин, яка може призвести до вибраковки всього поголів’я. Україна наразі є вільною від ящуру, проте в сусідніх країнах хвороба фіксується, що вимагає посиленої уваги.
У співпраці з європейським проєктом EU4SaferFood створено інфографіку, яка наочно демонструє всі можливі шляхи зараження тварин ящуром.
Якщо у вашому господарстві з’явилися підозрілі симптоми у тварин – негайно повідомте територіальний орган Держпродспоживслужби!
Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук нагадує:
“Збереження статусу України як країни, вільної від ящуру, – спільне завдання всіх власників тварин. Дотримання біозахисних заходів – це запорука здоров’я поголів’я та стабільності тваринництва в країні.”
У разі підозри щодо наявності хвороби у тварин необхідно негайно повідомити територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому регіоні.
